Ofte stilte spørsmål

Det er sikkert mye du lurer på i forhold til et år på folkehøyskole. Nedenfor har vi svar på ofte stilte spørsmål. Kanskje finner du svar på dine spørsmål der? Hvis ikke kan du sende oss en e-post på: post@kristiansand.fhs.no

Når er søknadsfristen?

Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, og man kan søke fra 1. oktober. Opptaket skjer sambordnet for alle Folkehøyskolene fra 1.februar (dvs ingen får beskjed om det har fått plass / tilbud om linje før etter 1. februar). Opptaket fortsetter så lenge det er ledig kapasitet på linjen. SØKNADSSKJEMA FINNER DU HER 

Hva koster det å gå på Kristiansand folkehøyskole?

Totalkostnaden (kost/losji, linjepenger, og felleskostnad) avhenger av hvilken linje du går/søker på, og for 2022/23 vil våre linjer koster kr 119 000,- / 121 500,-. . Se alle prisene her ! Denne prisen er inkl. linjeturer, og fellesturer for hele skolen. Du må betale tillegg for enkeltrom (kr 4000,- til kr 6000,- pr skoleår) Innmeldingspenger på kr 2500,- kommer utenom. Kristiansand folkehøyskole er godkjent for stipend og lån fra Statens Lånekasse for utdanning.

Hvilke kostnader kommer i tillegg til skolepengene?

Utenom skolepenger må man beregne utgifter til eventuelle visum og nødvendige vaksiner i forhold til linjetur på den linjen du velger. Noen få valgfag innebærer ekstra kostnader. Dette blir opplyst om når man velger valgfag.

Om du velger å bli på skolen i langfrihelger når kjøkkenet er stengt, må du ordne deg mat selv. I forhold til lommepenger er det individuelt hva man trenger / har av behov. Her er en link der du kanskje kan få noen innspill: Lommepenger på Folkehøgskole

Hvordan betaler man skolepenger og hvordan fordeles betalingene?

Betalingsplan for hele skoleåret mailes ut før skolestart. Innen 1. juli betales kr 4500,-, resten fordeles så på 10 avdrag. Første forfall vil være 15. august, og så hver 15. i måneden frem til og med 15. mai. Det følger altså utbetalinger fra Lånekassen både i forhold til hva som skal betales hver måned og når betalingene forfaller.  Det vil også si at fakturaer i august og januar har et høyt beløp, for da betaler Lånekassen også ut et høyt beløp. Betalingsplan for hele skoleåret sendes før skolestart, så da kan du se oppsettet. Den signeres for godkjenning av eleven ved oppmøte første skoledag.  

Må man være kristen for å gå her?

Nei, det må du ikke. Vi tror det er viktig å vise deg hva vi står for, samtidig som vi ønsker deg hjertelig velkommen, uansett bakgrunn og tro Det er faktisk sånn at flertallet av elevene som kommer til oss ikke er kristne.

Er det mange kristne aktiviteter på skolen?

Felles for alle elevene er at man har 3 timer fellesfag på timeplanen hver uke. Her er viktige elementer i den kristne tro en del av opplegget. Hver morgen startes også med en liten morgensamling og et "ord for dagen". De som har disse morgensamlingene velger selv tema fritt. Noen "ord for dagen" vil ha et kristent innhold.

Ellers er det også frivillige kristne aktiviteter som man kan velge være med på. Vi har for eksempel møter på kveldstid på tirsdager og bibelgrupper på mandager.

Hva må jeg ha med når jeg kommer til skolen?

Til rommet ditt må du ha med egen dyne, pute og sengetøy. Det er lurt å ha med et ekstra sett. Husk også å ta med håndklær. Internatleder sender brev om dette ca. i juni, og oversikt over utstyret som kreves på den linjen du har valgt vil du få i sommerbrev som sendes ut før sommeren. Der får du også kontaktinformasjon til linjelærer dersom du har ytterligere spørsmål omkring utstyret som kreves på din linje.

Pakkeliste 

Dette er litt individuelt, men pakkeliste for hver enkelt linje sendes ut før skolestart. Alle trenger å ta med f. eks. liggeunderlag, sovepose og klær til å være ute i, uansett vær. Men, man reiser jo hjem i høstferie/jul/vinterferie osv., så da kan man jo ta med det man trenger til linjeturen i november, samt klær og utstyr for vinteraktiviteter. De fleste linjene legger opp til vinteraktiviteter som skiturer i løpet av vinteren. Flere valgfag vil også kreve vinterutstyr.  Vi anbefaler også å ta med sykkel om du har mulighet til det.

Kan jeg ha med egen bil?

Ja, det er parkering for egne biler like utenfor porten inn til området.

Kan jeg få ha med eget dyr på skolen?

Nei, dessverre så er det ikke tillatt å ha med egne dyr på skolen.

Er skolen stengt når det er helgefri?

Nei, det er mulig å bo på skolen i helger/langfrihelger. Det er bare i ferier at skolen er stengt. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at kjøkkenet er stengt når det er langfrihelger, og man må da ordne seg mat selv.

Må jeg ha egne forsikringer?

I flg Folketrygdloven er elevene dekket ved yrkesskade. Utenlandske elever må søke NAV om medlemskap for ett år. Skade skal leveres på eget skjema som du får hos Administrasjonen, sammen med legeerklæring. Egenandel til legehjelp, behandling o.lign vil være dekket av Folketrygden / Helfo sine ordninger for godkjent skade påført elev/student. Skolen har også en ulykkesforsikring for sine elever. Forsikringen er sekundær i forhold til de dekningsmuligheter som tilbyes gjennom Folketrygdloven og Yrkesskadeforsikringsloven. Ved medisinsk invaliditet dekker imidlertid både skoles forsikring, folketrygdloven og yrkesskadeforsikringsloven parallelt.

Elevene må selv ha reiseforsikring, og skolen har heller ikke ansvar for elevenes eiendeler. Den enkelte bør sjekke hva som dekkes av foresattes hjemforsikring (gjelder dersom man ikke melder flytting i Folkeregisteret)

Hva er en trainee?

Hvert år har vi ca 8-10 andreårselever som skal hjelpe til med å gjøre skoleåret enda bedre i tillegg til at året for dem skal være er en slags ledertrening. – Blant annet organiserer de ulike aktiviteter i løpet av året. Fredagsquiz, opplegg på lørdagskvelder, mandag-fredag ettermiddagsaktiviteter er noen eksempler på oppgaver som de gjør! På mange måter er de å regne som vanlige elever– men de har altså et ekstra ansvar for å hjelpe til og sørge for at elevene får et flott år! 

Nattevakt og tilsynsvakt

Fra middag kl. 15:30 og frem til nattevakten overtar kl. 22:30 er det en lærer sammen med en stipendiat som har ansvaret for tilsynet på skolen. Denne læreren er tilgjengelig for å hjelpe til dersom en situasjon skulle oppstå, eller du trenger noen å snakke litt med. Vi har egne nattevakter som bor på skolen.

Hvordan får man vasket tøy?

På skolen er det 3 vaskerom med vaskemaskiner og tørketromler. Det lages vaskelister så alle får egne dager til fri benyttelse for vask- og tørk. Ofte går 2-3 elever sammen om å vasker tøy. Det kan være lurt å ha med et tørkestativ. Elevene bruker sitt eget vaskepulver.

Hvordan er kveldsrutinene på skolen?

Cirka klokken 22:30 låser tilsynsvakten undervisningsbyggene (klasserom og treningslokalene).

Klokken 23:00 forventer vi at det er stille på internat/leiligheter. De som da ønsker å få sove, skal få lov til det, uten å bli forstyrret.

Har skolen egne treningsrom man kan benytte på fritiden?

Skolen har  gymsal med utstyr til å trene med vekter. Utenfor undervisningstid er gymsalen/utstyret tilgjengelig det meste av uken/helgen.

Må man sove ute i telt på skoleturene på begynnelsen og slutten av skoleåret?

Ja, dette er obligatorisk, så det må alle delta på , men kun 1-2 netter pr tur. 

Hvordan finner man skolen?

Adressen er. Dvergsnesveien 571, 4639 Kristiansand

Med tog til Kristiansand (fra Stavanger eller Oslo) og lokalbuss nr 17/18 videre til Dvergskrysset . Vi ligger ca 15 min med buss fra sentrum.
Med fly til Kjevik (fra flere steder i Norge), vi ligger ca 15 min kjøring fra Kjevik 
Med bil, søk etter "Kristiansand Folkehøyskole" på Google Maps
Stoppet til lokalbussen heter Dvergsneskrysset, buss nr 17/18, og ligger 2 km fra skolen.

Kan man ha besøk på skolen?

Dersom du vil ha overnattingsbesøk, skal det avtales med skolen i forkant.  Besøkende betaler for seg før de reiser for det de har spist, og dersom de har overnattet. Du er som vert ansvarlig for at dine gjester betaler. Gjester må innrette seg etter skolens reglement, og vi har en regel om at kjærester ikke kan overnatte på samme rom.

Hvordan er regler for røyking?

Røyking på skolens område er ikke tillatt.

Hvor mange valgfag kan jeg velge?

I løpet av et skoleår kan du velge mellom ulike valgfag som fordeles på 4 ulike tidspunkt per uke. Du velger nye valgfag 3 ganger per år, og kan ha opp til 16 ulike valgfag i løpet av et skoleår. Vi har i tillegg 2 valgfagsuker i løpet av året og mulighet for noen ekstra valgfag på kveldstid.

Hva slags mat serveres på skolen?

Vi serverer skikkelig gode måltider 4 ganger om dagen - frokost, lunsj, middag og kveldsmat. ( 2 dager i uka er linjedager, og da smører man med niste til frokosten) Det er også mulig å lage mat på internatet. Vi har fokus på mat, og her er alle måltider laget fra bunnen av, varierte og velsmakende. Kjøkkenet er stengt når det er ferier og langfrihelger.

Er det mulig å få vegetarmat på skolen?

Spesielle ønsker i forhold til mat avtales med kjøkkenet første skoleuken. Vi tilbyr vegetarmat.

Når får vi vite om vi får enkeltrom?

Romfordelingen gjøres uka før skolestart, og man får beskjed før ankomst på skolen dersom vi ikke har mulighet for å gi enkeltrom til alle som har søkt. Hvis dette er avgjørende for ditt skolevalg kan du sende beskjed om dette til skolen når du søker.

Når har skolen ferier, og må man reise hjem når det er fri?

Så fremt det ikke foreligger en spesialavtale må alle reise hjem i feriene, og kjøkken og annet vil da være stengt. I langfrihelger kan man få være på skolen, men kjøkkenet er stengt, så da ordner man seg med mat selv.

Skolerute, 2021/22 

Skolestart er søndag 22. august 2021 

Høstferie er i uke 40, fra og med lørdag 2.oktober til og med mandag 11. oktober. 

Jule- og nyttårsferie er fra ca kl. 1300 fredag 17. desember til og med onsdag 5. januar

Vinterferie fra og med lørdag 19. februar til og med mandag 28. februar 

Påskeferie er fra og med lørdag 9.april til og med tirsdag 19. april  

Avslutning med foreldre lørdag 7. mai og hjemreise for elevene med utdeling av vitnemål lørdag 14. mai 2022

NB!! Med forbehold om endringer 

Kan man reise hjem i helgene?

Vi har undervisning (lørdagseminarer fra kl. 10:00-12:54, samt elevkveld på kvelden) de fleste lørdagene. Man kan selvsagt ta seg fri om man trenger å reise hjem en tur eller ønsker å ha en ”minipause”.  Bare husk at du er ansvarlig for ditt eget fravær, og at du må varsle skolen når du skal være borte.

Hva skjer om man ønsker å slutte i løpet av skoleåret?

Det kan jo skje at en av ulike årsaker ønsker å avbryte skoleåret etter oppstart, og det er selvsagt helt i orden. Den økonomiske konsekvensen vil være at må man betale for seks uker etter avbruddet for å kompensere til skolen for skoleplassen som blir stående ledig. Dette gjelder også dersom man blir bortvist. Ved avbrudd stanser også Stanens Lånekasse utbetaling av lån, og en vil ikke kunne få omgjort deler av det som er utbetalt til stipend. ( Unntak her kan være dersom en må avbryte pga sykdom, da kan en søke Lånekassa om en form for ”sykdomsstipend”) 

Er det strengt i forhold til alkohol?

Vi ønsker å tilby et rusfritt miljø på skolen vår. Bruk av alkohol og andre rusmidler er ikke mulig å kombinere med å gå på skolen vår. Du kan heller ikke oppbevare alkohol på internatet.  Alle må signere en avtale om å avstå fra rusmidler (narkotiske stoffer) i løpet av skoleåret.

Legger skolen stor vekt på karakterene til elevene som søker?

Vi ser på orden og oppførsel, først og fremst fravær (se opptakskriterer for skolen). Utover det legger vi ikke vekt på karakterene, men du må gjerne forklare litt omkring dette i søknaden om du ønsker det.

Hva finnes av møbler på rommene?

Om du har ønsket overnatting i dobbeltrom er de fleste dobbeltrommene i flotte leiligheter hvor det er 4-6 personer som deler en leilighet. Det er ett skap pr person og det er ikke plass til så mye pynt og ”stash”. De fleste enkeltrommene har seng, ekstraseng, samt dobbelt klesskap og eget bad. Unntak er enkeltrom på motellhyttene. Det er lurt å kjøpe en bedroller til å ha under sengen, men vi anbefaler deg å kjøpe den rett etter at du har begynt på skolen, for å se hva du har plass til. IKEA ligger 10 minutter fra skolen:)

Kontakinfo til administrasjonen:

Rektor toringe@kristiansand.fhs.no

Prorektor monica@kristiansand.fhs.no

Internatleder og linjeansvarlig Helse, psykologi og velvære gudrun@kristiansand.fhs.no

Administrasjonsleder iren@kristiansand.fhs.no